De cold case van Susanna Boon - Amsterdam / Nunspeet - 08-01-2016

Op zaterdag 9 januari 2016 kreeg de politie een melding van de vermissing van de 51-jarige Susanna Boon. Haar partner, Robert, deed aangifte. Hij verklaarde dat ze op 7 januari ruzie hadden gekregen, waarna Susanna rond middernacht, in een aangeschoten en verwarde toestand, hun woning aan de Jacob van Lennepstraat in Amsterdam Oud-West had verlaten. Ze nam alleen wat kleingeld en haar huissleutels mee, terwijl ze haar mobiele telefoon en portemonnee thuis liet. Die nacht keerde ze niet terug, en ook de volgende dag bleef elk spoor van haar uit.

De dagen verstreken zonder enig teken van leven, en de zorgen van haar familie namen toe. Hun angst werd versterkt toen Susanna zelfs niets liet horen op de verjaardag van een van haar dochters. De politie nam de vermissing direct serieus en begon al snel te vrezen dat er sprake kon zijn van een misdrijf.

Over Susanna Boon
Susanna werd op 27 juni 1964 geboren in Amsterdam en groeide daar ook op. Ruim tien jaar voor haar verdwijning kwam zij in contact met Robert L. uit Harderwijk, waarmee ze een relatie kreeg. Samen kregen ze een dochter, Charlotte. Het was haar tweede, want Susanna had dertien jaar eerder ook al een meisje op de wereld gezet in een vorige relatie. Volgens haar familie was Susanna een lieve, gevoelige en introverte vrouw die gek was op haar kinderen. Ze stond altijd voor iedereen klaar en had een zeer zorgzaam karakter. Haar werk op de kinderboerderij in Westerpark was daar een mooi voorbeeld van. Susanna had er tien jaar lang voor de dieren gezorgd en hield volgens haar moeder meer van beesten dan van mensen. In haar dagelijks leven leidde ze een tamelijk teruggetrokken bestaan maar onderhield ze wel contact met haar kennissenkring. 

Politieonderzoek
De aangifte van vermissing en het vermoeden van een misdrijf leidde tot een uitgebreid politieonderzoek. Uit dat onderzoek bleek dat Susanna op 7 januari in de loop van de middag geld had opgenomen bij de lokale Albert Heijn. Daarna stopte het spoor echter, en de politie had geen idee wat er na het pinnen met haar was gebeurd. In de hoop meer te ontdekken over Susanna’s activiteiten na haar bezoek aan de pinautomaat, vroeg men buurtbewoners om informatie. Als de verklaring van Robert L. klopte moest ze op een bepaald moment thuis zijn gekomen, omdat Susanna volgens hem rond middernacht boos de deur uit was gegaan. De politie viste echter bot, want geen enkele buurman of buurvrouw had iemand het huis zien binnenkomen of verlaten. Het onderzoek raakte door het missen van aanwijzingen uitgeput, waardoor de politie zich genoodzaakt voelde een oproep te doen in tv programma Opsporing Verzocht. Daarin werden mensen gevraagd zich te melden als zij iets wisten over Susanna of haar na het pinnen nog hadden gezien. De uitzending zorgde voor tips, maar deze leidde niet tot een doorbraak. De moeder van twee dochters leek, tot groot verdriet van haar familie, in rook te zijn opgegaan.

Vondst stoffelijk overschot
Op dinsdag 29 maart 2016 stuitte een hondenwandelaar op menselijke resten in het Zandenbosch in Nunspeet, op zo'n 90 kilometer van Amsterdam. De politie was snel ter plaatse. Het ging om een plek langs de Eperweg, een zandpadje midden in het bos, dat alleen te bereiken was via een pad achter een kleine parkeerplaats. Om het gebied er omheen goed in kaart te brengen werden er direct omgevingsfoto's gemaakt door de politie met o.a. een helikopter. Samen met een team van experts van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht de recherche de plaats delict tot laat in de avond op aanwijzingen en sporen. De brandweer assisteerde daarbij met grote lampen zodat het team na zonsondergang nog kon blijven doorwerken. 

De volgende dag werd het lichaam van het slachtoffer overgebracht naar het forensisch instituut voor nader (autopsie)onderzoek. Daaruit bleek dat het dode lichaam al een tijdje in het bos had gelegen en dat de vrouw op een andere plek moest zijn vermoord. Op dat moment wist men nog niet om wie het ging. In het bos werd ondertussen met speurhonden van de politie verder gezocht naar sporen. Voorbijgangers en wandelaars in het Zandenbosch werden door de aanwezige rechercheurs gevraagd om eventuele getuigenverklaringen. Was hen allicht iets opgevallen, kwamen ze er vaker? De politie plaatste voor de zekerheid ook nog een zogenoemde elektrische tekst-kar met daarop eenzelfde getuigenoproep.

Op donderdag 31 maart kwam er voor de familie aan alle onzekerheid een einde toen duidelijk werd dat het stoffelijk overschot toebehoorde aan Susanna Boon. De manier waarop werd niet bekend gemaakt, maar het stond vast dat ze slachtoffer was geworden van een misdrijf. Het meest verschrikkelijke scenario voor de familie van Susanna was werkelijkheid geworden. 

Intensivering onderzoek
De politie deed er alles aan om een doorbraak te forceren in de zaak. Zo werden er folders uitgedeeld in de wijk van Susanna met daarop diverse gerichte vragen aan de buurtbewoners. Mogelijk beschikten omwonenden onbewust over belangrijke details in de zaak. Omdat Susanna ook buitenlandse mensen in haar kennissenkring had zocht de politie ook contact met mensen in o.a. Engeland. Elk beetje informatie was welkom. Opsporing Verzocht besteedde opnieuw aandacht aan de zaak, waarin net als de vorige keer een getuigenoproep werd gedaan door woordvoerder Ellie Lust. Zij wees erop dat mensen in haar omgeving misschien vermoedens hadden over de dader. Deze mensen werden dringend verzocht om contact op te nemen met de politie. De uitzending zorgde voor een handje vol tips. 

Arrestatie verdachte
Op 19 april 2016 meldde de politie een verdachte te hebben aangehouden. Het was de partner van Susanna, Robert L. Na de arrestatie ging de politie meteen over tot een huiszoeking en nam zij o.a. een laptop, pc, fototoestel, de boekhouding en een agenda in beslag. Ook de bestelbus van L. werd meegenomen en onderworpen aan een uitgebreid onderzoek. 

Volgens de politie was het, wegens de opvallend verborgen vindplek, zeer aannemelijk dat de moordenaar van Susanna vaker in het Zandenbosch was geweest en dat hij het gebied goed kende. Robert, een fervent hobbyvisser, gooide op kleine afstand van de plaats delict bijna ieder weekend zijn hengel uit op een vaste visstek. Ook lag zijn ouderlijk huis op minder dan twintig minuten rijafstand van het bos waar zijn partner dood was teruggevonden. Hij moest de omgeving dus goed kennen. De politie zal zich hebben afgevraagd of deze feiten toevalligheden waren of juist wezen naar daderschap. 

Op 22 april werd Robert L. op vrije voeten gesteld. Een woordvoerder van de rechtbank in Amsterdam wees erop dat er onvoldoende bewijs was om L. nog langer vast te houden. Hij bleef desondanks nog wel verdachte in de zaak. 

Opnieuw arrestatie en vrijlating
Op 17 februari 2017 hield de politie Robert opnieuw aan. Het Openbaar Ministerie maakte niet duidelijk waarom L. voor een tweede keer was aangehouden.
Deze keer zat hij tien dagen vast, waarna de Harderwijker weer naar huis mocht. De raadkamer van de Amsterdamse rechtbank besloot dat L. op vrije voeten moest komen vanwege een gebrek aan bewijs. Hoewel het OM nog wel tegen de beslissing in beroep ging bij het Hof koelde de zaak af en leek er een einde te zijn gekomen aan het onderzoek.

Strafzaak
In oktober 2024 werd pas duidelijk dat het onderzoek naar Robert L. helemaal niet had stilgestaan. Er werd een strafzaak tegen hem aangespannen, waarin hij terechtstond voor de moord op Susanna. Volgens het Openbaar Ministerie was er in de periode voorafgaand aan het proces een 'stevige zaak opgebouwd' tegen de verdachte, waarbij de vermoedens van L.'s betrokkenheid geleidelijk steeds groter werden. De verklaringen van Susanna's dochter ondersteunden het bewijs tegen de verdachte. In 2023 onthulde zij achter de schermen dat ze in haar eerdere verklaringen, die destijds L.'s verhaal steunden, niet de waarheid had verteld en dat ze wel degelijk had gezien hoe hij de keel van haar moeder dichtkneep tot ze stierf. Het meisje was toen nog maar zeven jaar oud en had, uit angst om ook haar vader te verliezen, zichzelf wijs gemaakt dat het slechts een droom was.

De officier van justitie zei te vermoeden dat L. zijn partner had vermoord wegens een aanstaande relatiebreuk, die tevens zou inhouden dat hij de woning van Susanna zou worden uitgezet. Volgens de officier zou L. mogelijk ook hebben geprobeerd aan een vuurwapen te komen om daarmee het leven van Susanna te beëindigen. Het Openbaar Ministerie eiste veertien jaar cel tegen Robert L. Het wachten is nu op de uitspraak van de rechtbank, die over een aantal weken wordt verwacht.

Informatie en Tips
De moord op Susanna Boon is inmiddels jaren geleden, en haar nabestaanden wachten nog altijd op verlossende antwoorden. Zonder duidelijkheid is het voor bijvoorbeeld de oudste dochter onmogelijk om de vreselijke gebeurtenis af te sluiten. Stichting Coldcasezaken hoopt dat er mensen zijn die meer weten. Heeft u een idee wie Susanna om het leven heeft gebracht? Laat het ons dan nu weten via onderstaand contactformulier. Wij zorgen ervoor dat de door u ingestuurde informatie op de juiste plek terecht komt bij de politie. U kunt eventueel geheel anoniem reageren. Twijfel dus niet en laat het ons nu weten.

Help mee en deel deze pagina met uw volgers


Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.