De coldcase vermissing van Tino Pokrivac - Maasmechelen -23-06-2001

Op zaterdagavond 23 juni 2001 raakte de Belgische Tino Pokrivac spoorloos vermist in zijn woonplaats Maasmechelen. De 20-jarige Tino was die avond te voet op pad gegaan en werd rond 20.30 uur voor het laatst gezien in de buurt van de Ringlaan. Vanaf dat moment ontbrak elk spoor van hem, tot groot verdriet en wanhoop van zijn familie. De Belgische politie en het Limburgse parket onderzochten zijn vermissing in de loop der jaren uitgebreid.

Bij een vermissingszaak houden onderzoekers doorgaans rekening met vier hoofdscenario’s: zelfdoding, vrijwillige verdwijning (een nieuw leven beginnen), een noodlottig ongeval, of een misdrijf zoals moord of ontvoering. 

Het onderzoek van de politie richtte zich op al deze scenario’s en kwam tot de voorlopige conclusie dat zelfdoding onwaarschijnlijk was. Volgens zijn familie had Tino geen depressieve klachten, en hij liet geen afscheidsbrief achter. Bovendien wordt bij zelfdoding het lichaam meestal teruggevonden; men kan immers niet zijn eigen lichaam verbergen. Ook criminele betrokkenheid werd uitgesloten. De politie stelde nadrukkelijk dat er geen aanwijzingen waren dat Tino zich bezighield met illegale activiteiten of zich in het criminele milieu bevond. Een noodlottig ongeval of een vrijwillige verdwijning kon niet volledig worden uitgesloten, maar ook voor deze scenario’s ontbraken concrete aanwijzingen.

Cold case 
In 2016 liet het parket weten dat de verdwijning van Tino Pokrivac voortaan zou worden beschouwd als een cold case. Het onderzoek werd officieel afgesloten, tenzij zich nieuwe getuigen zouden melden of nieuwe informatie aan het licht zou komen. In een verklaring liet de politie weten dat alle denkbare pistes waren onderzocht, maar dat zij voor een compleet raadsel stonden.

Toch volgde er een jaar later, in 2017, nog een oproep van de Cel Vermiste Personen aan de Belgische bevolking. Men hoopte alsnog getuigen te vinden die informatie konden geven over Tino’s verdwijning. Helaas leidde de hernieuwde aandacht niet tot de gouden tip. Ook latere media-aandacht in de Belgische pers bracht geen doorbraak.

Verklaring van afwezigheid
In 2019 liet de familie weten dat de aanhoudende onzekerheid slopend was. De moeder van Tino gaf aan dat ze het emotioneel niet kon afsluiten, zolang ze niet wist wat er met haar zoon was gebeurd. Omdat ze niet langer geconfronteerd wilde worden met officiële post op naam van haar vermiste zoon – zoals brieven van de belastingdienst of de zorgverzekering – diende zij een verzoekschrift in bij de rechtbank om Tino officieel ‘afwezig’ te laten verklaren.

De rechter willigde dit verzoek in. Dat betekende niet dat Tino officieel dood werd verklaard, maar wel dat hij administratief niet langer als in leven werd beschouwd. Hierdoor werd het mogelijk om zijn dossier bij instanties te sluiten en verdere confrontaties met zijn naam te voorkomen. Deze juridische stap zorgde, achttien jaar na zijn verdwijning, voor een klein beetje rust binnen de familie.

Informatie en tips
De vermissing van Tino Pokrivac is na meer dan twintig jaar nog steeds niet opgelost. Zijn familie en vrienden hopen nog altijd dat er antwoord komt op hun vele vragen, en dat er iemand is die weet wat er met hem is gebeurd. Bent u dat? Weet u waar Tino is gebleven of heeft u informatie over zijn lot? 

Laat het ons dan weten via het contactformulier of stuur een e-mail naar tips@coldcasezaken.nl. Zelfs kleine aanwijzingen kunnen het verschil maken. Wij zorgen ervoor dat uw informatie op de juiste plek terechtkomt en voeren – indien nodig – aanvullend onafhankelijk onderzoek uit. 

Wilt u anoniem blijven? Vink dan het vakje aan in het contactformulier. Dankzij ons zorgvuldig opgebouwde netwerk kunnen wij volledige anonimiteit garanderen. Twijfel niet. Help mee deze zaak op te lossen.


Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. nieuwsblad, missingdoeDe Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.