De cold case van Tomasz Zawierucha - Rozenburg - 11-04-2014

Op vrijdag 11 april 2014 kreeg een schipper van een sleepboot de schrik van zijn leven toen hij in het Rotterdamse havengebied, in de Scheur-haven bij Rozenburg, het lichaam zag drijven van een man. Hij schakelde de hulpdiensten in, waarna het stoffelijk overschot al snel aan land werd gehaald. Het was meteen duidelijk dat het een slachtoffer van een geweldsdelict betrof. 

Het lichaam was dat van een tamelijk forse man met een aantal op-vallende tatoeages. Hoewel hij kledingstukken en een ketting droeg uit Nederland, vermoedde de politie dat hij uit Oost-Europa kwam. Dat had alles te maken met de getatoeëerde naam 'Lenka' op zijn linkerborst. Een vrouwennaam die veel voorkwam in Oost-Europese landen. 

Slachtoffer onbekend
Meteen na de ontdekking van het misdrijf begon de politie een grootschalig onderzoek, en probeerde ze te achterhalen wie de man precies was. Allereerst werd vastgesteld dat hij door een vuurwapen om het leven was gekomen, en dat de datum van overlijden vermoedelijk 14/15 maart 2014 was. Omdat het lichaam al geruimere tijd in het water had gelegen werd identificatie ervan erg lastig. Daarom werd er met zijn DNA gezocht in de Nationale en Europese DNA-database, echter kwam daar geen match uit. De politie besloot om die reden de Schotse universiteit van Dundee te vragen om een levensechte computerreconstructie te maken van zijn gezicht. Die reconstructie werd vervolgens landelijk, maar ook internationaal verspreidt. Ondertussen probeerden de media en het tv programma Opsporing Verzocht duidelijkheid in de zaak te brengen door er aandacht aan te besteden. Het leverde op dat moment geen nuttige tips op.

Zusje herkent broer
Bijna een jaar na de vondst van zijn lichaam werd duidelijk dat het om de 30-jarige Pool Thomasz Zawierucha ging. Zijn zus was in Polen door een vriendin gewezen op een vermissingswebsite waarop op de reconstructie van het gezicht Thomasz stond, en realiseerde zich dat het om haar vermiste broer ging. Ze nam meteen contact op met de Poolse politie, waardoor er eindelijk duidelijkheid kwam over de identiteit van de man.

Politieonderzoek
Dankzij de identificatie kon de politie het onderzoek naar de dood van Tomasz weer intensifiëren. Rechercheurs spraken met mensen uit zijn directe omgeving in de hoop op nieuwe aanwijzingen. Ook deed een woordvoerder van de politie opnieuw een oproep in Opsporing Verzocht, maar deze keer met meer details over het slachtoffer. Zo wist ze te vertellen dat Tomasz in 2009 via een uitzendbureau van Polen naar Noorwegen was verhuist om daar te gaan werken als automonteur, maar dat hij na een jaar naar Nederland vertrok om hier een leven op te bouwen.

In ons land woonde hij op veel verschillende plekken zoals Alphen aan den Rijn, Sliedrecht, Noordwijk, Utrecht, Dordrecht en uiteindelijk Eindhoven. In deze stad had hij op zondag 23 februari een aanrijding met zijn auto gehad, waardoor hij die dag ook in contact was gekomen met de politie. Recherche kwam door gesprekken met mensen uit zijn omgeving te weten dat de Pool kort na die aanrijding naar Rotterdam was verhuist, omdat hij naar eigen zeggen een vaste baan had gevonden als vorkheftruck-chauffeur. Wie hem deze baan had aangeboden, en waar de Pool in de havenstad precies verbleef kon de recherche niet achterhalen.

Volgens de politie had Tomasz tijdens zijn verblijf in Nederland verschillende Poolse vriendinnen gehad, maar had hij ook diverse conflicten met mensen. Niet alleen in de privésfeer maar ook op zakelijk gebied. Zo beloofde de Pool ooit een auto te repareren, maar gaf hij het voertuig vervolgens nooit terug, en had hij weleens ruzies over uitstaande betalingen. Er was zelfs een keer een auto van hem in brand gestoken. Of zijn moord met zo'n conflict te maken had wist de politie niet. Er werd in elk geval niet gedacht aan geweld vanuit de georganiseerde misdaad. Volgens het onderzoeksteam waren er ook geen tekenen dat Tomasz een dubbel leven had geleidt. 

Facebookberichtjes
De politie kwam er in een later stadium van het onderzoek naar de moord op Tomasz Zawierucha achter dat iemand vanuit zijn Facebook account berichten had gestuurd naar mensen binnen zijn kennissenkring. Vermoedelijk werd dit gedaan om zijn moord te maskeren. Dit moest het werk zijn van iemand die hem kende, en zijn wachtwoord van het sociale media platform wist. Deze onbekende persoon deed alsof diegene Tomasz was, en kondigde in diens berichten o.a. aan dat 'hij' ging trouwen. Tot ergernis van de politie was het niet meer mogelijk om onderzoek te doen naar de appjes omdat het account van de Pool al zou zijn verwijderd. 

In september van 2015 werd een 30-jarige Poolse vrouw door de politie gearresteerd in het onderzoek naar de moord op Tomasz.
Hoewel zij een paar weken later weer op vrije voeten kwam, bleef ze volgens de recherche wel verdachte in de zaak.

Informatie en tips 
Inmiddels zijn er jaren overheen gegaan, en is het nog altijd onduidelijk wie er verantwoordelijk is voor de dood van Tomasz Zawierucha. Zijn enigste zus en overige familieleden willen nog altijd graag antwoorden op hun vragen, en hopen dat de dader ooit gepakt wordt. De politie heeft net als de nabestaanden ook nog veel vragen. Waar verbleef Tomasz in Rotterdam, en wie had hem werk aangeboden als vorkheftruckchauffeur? Met wie ging hij veel om, en had hij wellicht vijanden? Als u antwoord heeft op één van deze vragen, of als u weet wie zijn moordenaar is, kom dan alstublieft nu in contact.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Dank u wel

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.