De cold case van Vera van der Lee / van Soldt - Papendrecht - 29-01-1991
Op 29 januari 1991 werd de politie gebeld door een bezorgde buurvrouw. Zij was op haar beurt gebeld door de moeder van haar buurvrouw Vera, met de vraag of ze even wilde kijken of het wel goed ging met haar. De moeder kon haar dochter maar niet te pakken krijgen en was bezorgd geraakt. Toen de buurvrouw bij Vera aanbelde werd er niet open gedaan, waarop ze de politie besloot te bellen. Politieagenten gingen bij aankomst de woning in en vonden uiteindelijk het levenloze lichaam van de dan 48-jarige Vera van der Lee van Soldt. Ze bleek op gruwelijke wijze vermoord te zijn.
Over Vera van der Lee van Soldt
Vera was de bewoonster van een doorzonwoning aan de Henri Polakstraat in Papendrecht. Op het eerste oog was zij een typische doorsnee huisvrouw van middelbare leeftijd (48 jaar). Ze was jaren geleden getrouwd met een hovenier, die naast tuinieren zijn tijd ook graag besteedde in de kerk. Of in elk geval aan het geloof, want de man had zelfs een speciaal kamertje in hun rijtjeshuis ingericht waar hij ongestoord kon bidden of de Bijbel kon lezen. Het echtpaar had in elk geval één zoon, die ten tijde van het misdrijf al lang niet meer thuis woonde. De band tussen moeder en zoon was niet al te sterk.
Het is niet bekend of Vera ook veel tijd bestede in het speciale kamertje van haar man, maar ze was in ieder geval wel regelmatig op de zolder. Daar ontving zij namelijk mannen die haar betaalde voor een erotisch samenzijn. Vera ging ook wel eens zelf naar haar klanten toe. Samen met haar man bezocht ze naar verluid ook wel eens een parenclub. Ook ging het echtpaar graag op vakantie naar verre landen. Tot haar man overleed. Vera bleef toen alleen achter in de woning. Naar mate ze wat ouder werd, begon haar gezondheid wat achteruit te gaan. Ze had ten tijde van haar moord moeite met lopen vanwege een pijnlijke spier in haar been. Om die reden stond er een bed in de woonkamer, zodat Vera niet altijd de trap op hoefde.
Onderzoek zonder resultaat
De politie startte een onderzoek in naar de moord, maar het kwam desondanks nooit tot een veroordeling. Als motief bestond het vermoeden dat de dader in de klantenkring van Vera moest worden gezocht, hoewel dat nooit vaststond. De politie plaatste de zaak op de cold case kalender. Deze werd jaarlijks uitgedeeld in o.a. gevangenissen en TBS- klinieken. Het zorgde in andere zaken voor tips, maar tot op heden heeft het niet tot een doorbraak geleid in de zaak van Vera.
Informatie en tips
De nabestaanden en de politie hopen dat er iemand is die meer weet over de moord. Hoewel deze al ruim dertig jaar oud is, zou het mogelijk zijn dat iemand nog altijd met meer informatie rond loopt. Weet u meer over de moord op Vera van der Lee - van Soldt? Laat het dan alstublieft weten. Het zou enorm veel betekenen.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.