De cold case verdwijning van Wendy Whitehead - Hilversum - 27-12-2001
Op 27 december 2001, slechts enkele weken na de aanslagen op het World Trade Center in Amerika, verdween in Hilversum een vrouw spoorloos. Het ging om de 44-jarige Wendy Whitehead. De moeder van drie volwassen kinderen werd pas vier maanden later als vermist opgegeven, toen haar vader, John Allison, na maanden van stilte ongerust werd.
Over Wendy Whitehead
Wendy werd op 6 april 1957 geboren in het Engelse plaatsje Hull. Ze woonde naar verluidt in Blackpool en Leeds voordat ze in het jaar 2000 naar Nederland emigreerde. Dit deed ze samen met haar partner, Steven Oldman, die destijds in de bouw werkte en betrokken was bij een project op Schiphol in Amsterdam. Wendy had Steven ontmoet in Blackpool, op een moment dat ze beiden gescheiden waren van hun toenmalige partner.
Wendy had drie volwassen kinderen uit haar vorige huwelijk. Na hun verhuizing naar Nederland woonden Wendy en Steven (47) samen in een flat aan de Nieuwe Doelenstraat in Hilversum.
Het leven in Nederland viel Wendy al snel zwaar. Ze worstelde met de taal, wat het moeilijk maakte om een sociale vriendenkring op te bouwen. Om financieel bij te dragen vond ze een baantje, maar daar voelde ze zich niet op haar plek. Alsof dat nog niet genoeg was, kreeg ze ook steeds vaker ruzie met Steven. Hun vaak nutteloze discussies verergerden toen beiden steeds meer naar de fles grepen. Buurtbewoners hoorden het stel regelmatig schreeuwen, en de ruzies liepen soms zo uit de hand dat de politie moest ingrijpen. Bij een van de escalaties stak Wendy Steven zelfs met een kapot wijnglas in zijn rug.
Verdwijning op tweede kerstdag
Op 26 december belde Wendy met haar vader, John, en vertelde ze hem dat zij en Steven weer flinke ruzie hadden gekregen. Zoals zo vaak ging het om iets kleins, dit keer een kerstcadeautje. Wendy zei echter dat ze er helemaal klaar mee was en dat ze Steven wilde verlaten. John stelde haar gerust en zei dat ze altijd terug naar Engeland kon komen. Maar Wendy antwoordde dat dat onmogelijk was en vertelde dat ze bang was voor "een grote donkere man." Wie deze persoon was, bleef onduidelijk in het telefoongesprek. Wendy hing op met de belofte snel weer contact op te nemen.
De volgende dag, op 27 december, verdween Wendy Whitehead spoorloos. Haar vermissing bleef echter maandenlang onopgemerkt. Haar kinderen en vader, John Allison, kregen hier aanvankelijk weinig van mee. Hoewel Wendy niets van zich liet horen, gaf Steven telkens smoesjes aan de telefoon wanneer ze haar probeerden te bereiken.
Het feit dat Wendy zo lang geen contact opnam, was bijzonder opmerkelijk. Ze was namelijk erg gehecht aan haar familie en hield het contact met hen altijd goed bij. Toen John op Vaderdag zelfs geen kaart van haar ontving, wist hij dat er iets niet klopte. Wendy stuurde namelijk áltijd een kaart op Vaderdag. Dit keer bleef het stil, en dat voelde voor John als een duidelijk teken dat er iets mis was.
Onderzoek
Uiteindelijk werd alarm geslagen. De politie werd op de hoogte gebracht van Wendy’s vermissing en startte een onderzoek naar haar plotselinge verdwijning. Tijdens een verhoor verklaarde Steven Oldman dat Wendy het huis had verlaten terwijl hij niet thuis was. Volgens hem had ze alles achtergelaten, behalve haar paspoort. Steven ging er naar eigen zeggen vanuit dat Wendy terug naar Engeland was gegaan en zei daarom geen aangifte te hebben gedaan. Hij voegde eraan toe dat de dagen "voorbij waren gevlogen" en dat hij daardoor geen tijd had gehad om haar vermissing alsnog te melden. Uit onderzoek bleek dat Wendy sinds 26 december geen geld meer van haar bankrekening had opgenomen. Ook werd duidelijk dat er geen enkel spoor van haar te vinden was.
Flatbewoners vertelden de politie dat het stel regelmatig ruzie had, maar dat zij verder niets merkwaardigs hadden opgemerkt rondom Wendy's verdwijning, behalve de ruzie waar Wendy haar vader over had verteld. Eén bewoner maakte echter een cryptische opmerking: 'Onder beton kan veel verstopt worden.'
Ondanks de inspanningen van zowel de Nederlandse als de Engelse politie bleef de zaak onopgelost. Hoewel er een sterk vermoeden was dat Steven Oldman meer wist over Wendy’s verdwijning, kon dit niet worden bewezen. Het onderzoek liep vast en de zaak verdween uiteindelijk in het archief.
Verdachte overleden
Steven Oldman keerde enige tijd na Wendy’s verdwijning terug naar Engeland. Op 22 september 2003 maakte hij op het industrieterrein "Childerditch Industrial Park" in Essex een einde aan zijn leven door zijn voertuig met uitlaatgassen te vullen. Op de bijrijdersstoel lag een kort afscheidsbriefje. Hierin schreef Steven dat zijn nieuwe Nederlandse vriendin hem had verlaten. Over Wendy's verdwijning repte hij echter met geen woord. Hij had altijd ontkend iets met haar vermissing te maken te hebben.
Tips en Informatie
Ondanks de vele inspanningen van Wendy's kinderen om antwoorden te vinden, blijft haar vermissing tot op de dag van vandaag onopgelost. Zij leven nog altijd met talloze vragen en hopen dat iemand meer weet over wat er met Wendy is gebeurd. Bent u diegene met informatie? Weet u waar Wendy is gebleven of heeft u details over haar verdwijning? Laat het ons alstublieft weten. Wij zorgen ervoor dat uw informatie bij de juiste instanties terechtkomt en voeren, waar nodig, ons eigen onafhankelijke onderzoek uit. U kunt anoniem reageren. Twijfel niet langer en neem contact met ons op.
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. BBC, De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, Panorama, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.