De cold case van Yvonne Plasmans - Landgraaf - 15-06-1989

Donderdag 15 juni 1989 vertrok de 25-jarige Yvonne Plasmans rond middernacht vanuit haar huis aan de Voskuilenweg in Heerlen. Ze zei tegen een kennis dat ze van plan was om op stap te gaan, maar Yvonne kwam nooit meer thuis. Er werden opsporings-pamfletten opgehangen, in de hoop dat iemand haar had gezien. Maar niemand wist waar 'feestbeest' Yvonne was gebleven. Tot maandag 26 juni. Op deze dag werd haar levenloze lichaam in de Rimburgerbossen gevonden, achter een camping aan de Kerkveldweg te Rimburg, in de gemeente Landgraaf. Onderzoek wees uit dat Yvonne slachtoffer was geworden van een misdrijf met seksueel motief. Ze was door geweld om het leven gebracht. 

Onderzoek
De recherche begon een uitgebreid onderzoek. Dankzij een getuigenverklaring leidde een spoor naar Duitsland. Ongeveer een uurtje rijden van de grens met Maastricht, ligt het Duitse plaatsje Düren. Daar zat een man in de cel opgesloten wegens verkrachting. Deze man zou ten tijden van de verdwijning van Yvonne, in hetzelfde gebied hebben rondgezworven van de vindplaats van haar lichaam. Bepaalde getuigen hadden hem zelfs gezien op een bepaalde plek die nauw in verband staat met de moord. Recherche had een aanvraag gedaan bij Duitse collega's om de veroordeelde verkrachter te horen over de moord op Yvonne, maar er is nooit meer iets naar buiten gebracht. Waarschijnlijk heeft het spoor uiteindelijk toch niks opgeleverd. 

Een tweede spoor wees in de richting van een andere crimineel, namelijk de moordenaar van de in maart 1990 vermoorde Margo Rademakers van 19 jaar. Deze vrouw werd op 25 maart verkracht en vermoord door een 21-jarige Schinveldse die 'Leon' werd genoemd. Hij kreeg vier jaar gevangenisstraf en zeven jaar TBS waarna hij weer op vrije voeten kwam. Bewijzen voor de betrokkenheid van deze man bij de moord op Yvonne waren er niet, maar toch waren er verdachte omstandigheden. 

De recherche vond de opgeloste moord op Margo gelijkenissen tonen met de moord op Yvonne Plasmans. Alle twee de slachtoffers waren seksueel misbruikt en er was in beide gevallen veel moeite genomen voor het begraven van de lichamen in diepe kuilen, in dichtbegroeide bossen. Ook waren de vrouwen allebei vermoord nadat ze een avond waren gaan stappen.
De veroordeelde moordenaar maakte daarbij ook nog eens een koelbloedige indruk bij vele mensen. Rechercheurs achtte de dader in staat tot het plegen van meerdere levensdelicten. De politie heeft de man aangesproken over de moord op Yvonne Plasmans, en hem er op gewezen dat de twee moorden verdacht veel op elkaar leken. Het enige wat hij liet horen waren de woorden: ''Bewijs het maar''.

Ook bij deze verdachte is er geen officiële arrestatie verricht. De politie kon zijn betrokkenheid bij de moord op Yvonne niet beargumenteren met sterke bewijzen. 

Geen aanknopingspunten
En zo werd het misdrijf langzaam maar zeker een cold case zaak. Er kwamen nieuwe delicten, met meer aanwijzingen en kansen voor een oplossing. De zaak werd in een ultieme poging op de cold case kalender gezet van de politie. Deze werd in gevangenissen en TBS klinieken uitgedeeld, en zorde soms voor nieuwe informatie in een zaak. Helaas is dat in de zaak van Yvonne tot op heden nooit gebeurd. 


Informatie en tips
De moord op Yvonne Plasmans is niemand vergeten, en de politie blijft hopen op mensen die meer weten over de zaak. Er moet iemand zijn die meer kennis heeft over de moord. In veel gevallen praat een moordenaar uiteindelijk met iemand over zijn daad.
Bent u diegene die het onderzoek weer kan openbreken? Het is nooit te laat om te praten. 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.