Allereerste blog: Augustus 2024

Auteur: Sander Meyer

Ik, als oprichter van Stichting Coldcasezaken - schrijf aan het eind van iedere maand een blog waarin ik vertel wat onze organisatie zoal heeft gedaan de afgelopen maand. Zo hoop ik een kijkje te geven in de dagelijkse bezigheden, bijzonderheden, mooie dingen of juist in de frustraties waar we tegenaan liepen, - maar schrijf ik ook over bijvoorbeeld het aantal tips dat binnen kwam en over de bezoekersaantallen van de afgelopen maand.

'Nieuwe' zaken op site
De maand augustus was een maand waarin ik uiteraard een aantal ‘nieuwe’ oude zaken op de website heb gezet. Zo schreef ik bijvoorbeeld over de moord op Henri Nieboer uit Geleen en over de aangrijpende en mysterieuze dood van Karin Grijpstra uit het Friese Cornjum. Ook de laffe moord op de 72-jarige Cornelia Brielsman uit Amsterdam kwam aan bod en schreef ik over de onopgeloste verdwijning van de Filipijnse Imelda Becerro in 1993.

Stuk voor stuk heftige zaken. En hoewel ik inmiddels over meer dan 230 zaken heb geschreven moet ik zeggen dat de dossiers mij – zo lijkt het wel – juist steeds meer aangrijpen. Zo kreeg ik de tranen in mijn ogen bij het bekijken van de aflevering van Peter R. de Vries: misdaadverslaggever over de vermiste Imelda Becerro. Daarnaast kreeg ik ook een brok in mijn keel bij het zien van een video waarin de twee dochters van Karin Grijpstra voor de camera van een actualiteitenprogramma vertellen over hoe hun lieve moeder werd gevonden in een slootje. Na veel speur en schrijfwerk denk ik dat deze zaken nu netjes en overzichtelijk op de website staan omschreven en hoop ik uit de grond van mijn hart dat er tips over binnen zullen komen.

Nieuwe categorie

In augustus introduceerde de stichting ook een nieuwe categorie op de website met de naam ‘Unidentified Europe’. Deze nieuwe hoek bevat zaken van ongeïdentificeerde doden die werden aangetroffen in allerlei landen in Europa. Zo staan er dossiers op uit o.a. Italië, Engeland, Oostenrijk en Duitsland. Het gaat in alle gevallen om slachtoffers die vermoedelijk niet uit het land kwamen waar zij zijn aangetroffen. Zo schreef ik bijvoorbeeld over een jongen die in Italië werd gevonden, met alleen maar Franse merkkleding aan zijn lijf. Natuurlijk geeft dat geen zekerheid dat hij uit Frankrijk vandaan kwam, maar het kan toch wel worden gezien als een indicatie. De pagina over zijn zaak staat volledig in de Franse taal beschreven. Ik weet het niet zeker, maar ik hoop dat deze methode ervoor zorgt dat iemand die – in dit geval in Frankrijk – zoekt naar iemand in het Frans ineens op onze pagina stuit. Dat had diegene waarschijnlijk niet gedaan als de pagina in het Italiaans stond beschreven, zoals dat op de originele Italiaanse website is gedaan. Hopelijk zorgt dit op termijn voor nieuwe identificaties.

Tips
De afgelopen maand kwamen er relatief wat minder tips binnen dan normaal. De vakantieperiode zal hiervoor deels verantwoordelijk zijn geweest. Toch hebben we een aantal tips binnengekregen die zijn doorgestuurd naar de betreffende cold case teams van de politie. Zo kregen we o.a. tips over de zaken Justus Hertig uit Tilburg, Sicco-Jan Cuperus uit Leeuwarden en over Isabelle Pongs uit Landgraaf. Ook kwam er een tip binnen over de moord op Sjef Leukel uit Berg en Terblijt. Mooi dat we een aantal interessante berichten konden doorsturen, met dank aan de tipgevers!

Arrestatie in Amsterdam
Deze maand kregen we ook een telefoontje die niet over een cold case ging maar over een agressieve man die een buitenlandse prostituee had aangevallen met een groot mes. Het slachtoffer heeft zichzelf gelukkig in veiligheid weten te brengen. We hebben de getuige een aantal gerichte vragen gesteld en vervolgens alle informatie doorgegeven aan de Amsterdamse politie. De man werd al snel gearresteerd. Complimenten aan de Amsterdamse politie aldaar.

Oplossing zaak
Dan was er nog de zaak in Boxtel die de politie halverwege augustus ineens had opgelost. Geweldig nieuws natuurlijk. Het ging om een ongeïdentificeerde dode vrouw die in een appartement opeens onwel was geworden. Haar naam bleef zes maanden een raadsel en onze stichting besteedde veel tijd en aandacht aan deze zaak. Begin augustus schreven wij een brief aan iemand waarvan wij dachten dat hij de identiteit van de vrouw wist. Een week later was de zaak ineens opgelost, maar volgens de politie kwam dat niet door ons. Een klein beetje jammer, zeg ik eerlijk. Ik had, zoals u zich kunt voorstelen, natuurlijk graag gezien dat we een bijdrage hadden geleverd aan de oplossing, maar het is niet belangrijk. Het is erg fijn dat de vrouw nu kan worden thuisgebracht en dat haar nabestaanden op de hoogte zijn van haar overlijden. Nu hoeft ze niet meer in een anoniem graf te rusten.

Mediacampagnes
Zoals iedere maand adverteerden we ook in augustus over een aantal – in onze ogen – kansrijke zaken. Zo zochten we met gerichte Facebookadvertenties in het Oostenrijkse dorpje Murau naar de identiteit van een onbekende dode vrouw uit Italië. Ook plaatsten we een grote advertentiecampagne in Bonn (Duitsland). Wij vermoeden dat er mensen zijn in die stad die mogelijk weten wie de vrouw was die in 2004 dood werd aangetroffen in de duinen bij Scheveningen / Wassenaar. We hebben met die campagne zo’n vijfentwintig duizend mensen bereikt in Bonn en omstreken. Jammer genoeg leidde het nog niet tot een interessante tip. Zo gaat dat.

Bezoekersaantallen en financiën
Onze website trok in augustus 13.608 bezoekers die met z’n allen 37.850 pagina’s lazen. Dit is in lijn met de gemiddelde bezoekersaantallen. Stichting Coldcasezaken hoopt dat het bereik groter wordt als bijvoorbeeld kranten vaker besluiten aandacht te besteden aan onze website en oproepen.

Dank u wel voor het lezen van deze allereerste blog. Voel u vrij om hieronder een reactie te plaatsen. (Uw e-mailadres wordt niet opgeslagen of weergegeven bij uw reactie). Groet, Sander Meyer.

Reactie plaatsen

Reacties

Yasmin
16 dagen geleden

Ik vind dit een hele mooie aanvulling van de website! Het geeft goed inzicht van wat jullie allemaal doen en hoeveel energie erin wordt gestoken. Ik zou zeggen ga zo door

Tommy
16 dagen geleden

Goed bezig.

AB
15 dagen geleden

Dank je Sander. Ik vind dit een goede aanvulling.