De cold case van Tom de Munter - Assen - 27-06-2015

In de vroege ochtend van 27 juni kregen Connie Noorda en haar partner verschrikkelijk nieuws toen de politie aan de deur verscheen: haar zoon, Tom de Munter, was eerder die avond zwaargewond in de Groningerstraat gevonden in het centrum van Assen. Tom’s toestand was zo ernstig dat hij ter plaatse gereanimeerd moest worden en met spoed naar het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen was gebracht. Toen zijn familie daar aankwam, lag Tom al in een diep coma.

Na zijn overbrenging naar het UMCG in Groningen overleed Tom op 30 juni aan zijn verwondingen. Onderzoek wees uit dat hij in de nacht van 26 op 27 juni, tijdens het TT-weekend in Assen, zwaar was mishandeld. Het jaarlijkse motorrace-evenement trekt altijd tienduizenden bezoekers en betekent doorgaans een feestelijke sfeer in de stad. Maar die nacht veranderde alles: een onbekende dader beroofde de 24-jarige Tom van zijn leven. Wat een feestelijke traditie had moeten zijn, werd een gitzwarte herinnering voor zijn nabestaanden en wierp blijvend een schaduw over het raceweekend.

Over Tom de Munter
Tom, op 4 april 1991 geboren in Assen, was de zoon van Ad en Connie en de oudere broer van Michiel. Zijn moeder omschreef hem als een onzekere puber met een paar streken, maar ook als iemand die altijd zorgzaam waakte over zijn broertje, vrienden, en nichtjes. Hij groeide uit tot een joviale jonge man die, ondanks zijn eigen worsteling met faalangst, altijd opkwam voor de zwakkeren. In zijn vrije tijd sleutelde Tom graag samen met zijn vader aan brommers en scooters. Na een periode van twijfel besloot hij zich uiteindelijk in te schrijven voor de opleiding tot autospuiter. Dit besluit gaf hem zichtbaar rust en een gevoel van trots.

Voordat hij aan zijn studie kon beginnen, werd Tom helaas door zinloos geweld uit het leven gerukt. Na zijn overlijden vond er een stille tocht plaats, waarbij honderd familieleden, vrienden, en kennissen meeliepen. De tocht eindigde op de plek waar Tom werd neergeslagen. Daar legden de aanwezigen witte rozen neer en stonden samen stil bij het immense verlies.

Politieonderzoek
De politie startte direct een onderzoek naar het incident en zette de plek af toen Tom naar het ziekenhuis werd gebracht. Daar werd vastgesteld dat hij een zware hersenbloeding had opgelopen door een klap tegen zijn hoofd en de harde val op straat. Om beter te begrijpen wat er precies was gebeurd, sprak de politie met tientallen mensen die zich mogelijk in de buurt bevonden toen het misging. Rechercheurs hoorden van getuigen dat er iemand naast Tom kwam lopen en hem een klap tegen zijn gezicht gaf, waarna de Assenaar hard op de grond viel en bewusteloos bleef liggen. Dit gebeurde allemaal op de Groningerstraat, ter hoogte van de winkel Fietsen en Koffie. Tom was op dat moment vermoedelijk zonder het groepje vrienden waarmee hij eerder die avond het centrum was ingegaan.

Tijdlijn
Terwijl Tom in coma lag en de neurologen sombere prognoses gaven, bekeek de politie zoveel mogelijk camerabeelden van de nacht van het geweld tegen de 24-jarige. Op basis daarvan konden ze een tijdlijn opstellen van Toms bewegingen. Hieruit bleek dat hij rond 23:00 uur samen met twee vrienden en een vriendin vanuit de Weierstraat richting het Koopmansplein liep, langs verschillende muziekpodia. Rond 00:30 uur was het groepje op de kermis op het Veemarktterrein te zien, waar ze een poosje rondhingen voordat ze verder liepen richting de Doevenkamp. Om 01:51 uur registreerde een bewakingscamera hen in de Javastraat, waarna de laatste beelden van Tom om 02:00 uur werden gemaakt toen hij met zijn vrienden de Nieuwehuizen in liep richting de Groningerstraat.

Na deze opname waren er geen camerabeelden meer, en vanaf dit punt moest de politie verder met getuigenverklaringen. Uit gesprekken met getuigen bleek dat er kort na de laatste camerabeelden een kleine aanvaring plaatsvond tussen het groepje van Tom en een onbekende man, die zonder aanleiding de vriendin van Tom over haar hoofd zou hebben geaaid. Dit leidde tot een woordenwisseling, maar die werd al snel gesust. Vanaf dat moment is het onduidelijk wat er verder is gebeurd, maar de politie vermoedt dat Tom zijn vrienden uit het oog verloor en alleen de Groningerstraat in ging. Volgens getuigen werd hij daar, ter hoogte van de winkel Fietsen en Koffie, neergeslagen.

Aandacht op tv

Op 1 september 2015, ongeveer twee maanden na het overlijden van Tom, besteedde het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak. In de uitzending spraken familieleden van Tom, en werd er een reconstructie getoond van de gebeurtenissen rondom het incident. Ook kwam de politie uitgebreid aan het woord. Een woordvoerder beschreef de vermoedelijke dader als een blanke man tussen de 20 en 30 jaar, met een gespierd bovenlichaam en een lengte van ongeveer 1.80 tot 1.90 meter.

Volgens enkele getuigen zou deze man een opvallende of vreemde manier van lopen hebben gehad. Op camerabeelden liet de redactie een man zien die, met een merkwaardig loopje, vanaf de Groningerstraat richting de Kloekhornstraat liep. Hoewel deze man voldeed aan het signalement, benadrukte de politie dat het ook mogelijk was dat hij slechts een belangrijke getuige was. In elk geval riep men hem op om contact op te nemen met het onderzoeksteam.

Daarnaast werd aandacht besteed aan een andere mogelijke getuige die zich op 6 juli meldde bij het politiebureau van Assen, maar daar in blinde paniek vertrok voordat hij iets over de zaak kon vertellen. De politie hoopte dat deze persoon alsnog zijn verhaal wilde komen doen, vooral als hij over waardevolle informatie beschikte.

Groep uit omgeving Schiedam
Ongeveer vijf maanden na deze uitzending wijdde Opsporing Verzocht opnieuw een uitzending aan de dodelijke mishandeling van Tom. Dit keer ging het om een groep blanke mannen, en mogelijk twee vrouwen, die ten tijde van het incident dicht in de buurt zouden zijn geweest. Volgens een getuige werd er iets gezegd in de trant van “er zijn hooligans uit Rotterdam 010.” Hoewel het onduidelijk was of deze groep iets te maken had met de dood van Tom, maakte de politie duidelijk deze mensen dringend te willen spreken. Waarschijnlijk kwam het groepje uit de buurt van Schiedam en verbleven zij tijdens het TT-weekend op een van de vele campings in de omgeving van het circuit. De woordvoerder benadrukte dat ook de man met het houterige loopje uit de eerdere uitzending nog steeds werd gezocht. 

Omdat het TT-weekend in Assen doorgaans veel buitenlandse bezoekers trekt, werd er ook aandacht voor de zaak gevraagd in omringende landen. Het dossier verscheen daarom ook in uitzendingen van bekende opsporingsprogramma's zoals Faroek (België), Aktenzeichen XY ungelöst (Duitsland), en Crime Watch (Groot-Brittannië).

Arrestatie verdachte  
Het was voor de politie, die eerder nog in de veronderstelling was dat Tom door meerdere mensen was mishandeld, duidelijk geworden dat het waarschijnlijk ging om slechts één dader - die wel mogelijk deel uitmaakte van het groepje waarover werd gesproken in Opsporing Verzocht. Na de uitzending kwamen er diverse tips binnen, wat uiteindelijk samen met getuigenverklaringen en goed recherchewerk leidde tot de arrestatie van een 29-jarige Schiedammer. Hij werd op 29 februari 2016 in de ochtend gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de fatale mishandeling van Tom en zou de komende tijd o.a. worden onderworpen aan verhoren. Een woordvoerder van de politie kon op dat moment niet zeggen of er de komende tijd meer aanhoudingen zouden komen. De familie van Tom reageerde volgens diverse media verheugd op de doorbraak. 

Vrijlating
Op 3 maart 2016 werd de 29-jarige man uit Schiedam weer op vrije voeten gesteld nadat de rechter-commissaris liet blijken dat er onvoldoende ernstige bezwaren waren om hem langer als verdachte vast te houden. Overigens betekende de vrijlating niet dat de Schiedammer geen verdachte meer was in de zaak. Op 30 maart 2017 werd de zaak tegen hem echter geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. 

Bereidt tot vergeving
Op 10 juni 2017 schreef Connie, de moeder van Tom, een publiekelijke brief die zij richtte aan de dader. In de brief beschreef ze hoe die verschrikkelijke nacht voor de familie was verlopen en hoe Tom nog eerste hulp had gekregen van een lieve en zorgzame dame. Ze vertelde dat de familie, door het lopende onderzoek, nauwelijks toekwam aan hun verdriet en dat ze zich met deze brief wilde richten tot de dader. Ze schreef ervan overtuigd te zijn dat hij waarschijnlijk niet de bedoeling had om Tom dood te slaan, maar dat door die ene klap Tom nooit zijn 25e verjaardag heeft kunnen vieren. Haar brief raakte lezers ongetwijfeld diep toen ze liet doorschemeren geen haat of wraakgevoelens te koesteren en zelfs bereid zou zijn hem te vergeven – als ze maar wist wie. Ze hoopte dat hij zijn verantwoordelijkheid zou nemen en een kerel zou zijn door met zijn daad naar voren te komen. 

Tips en Informatie
Het staat vast dat er mensen zijn die iets moeten hebben gezien, of zelfs meer weten over de dader. De familie van Tom heeft recht op antwoorden, en Stichting Coldcasezaken wilt u vragen meteen contact op te nemen als u ook maar iets weet over de zaak. U kunt eventueel geheel anoniem blijven.
Schrijf ons via het onderstaande contactformulier uw verhaal of tip, dan zorgen wij ervoor dat deze beland bij het betreffende cold case team van de politie. 
Twijfel niet en laat het ons weten.

Help mee en deel deze zaak met uw sociale media

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van o.a. artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Issuu, rtvdrenthe.nlhet Parool, Schiedam24, Opsporing Verzocht etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.